Websites met stijl

2. Voorbereidingen

In dit hoofdstuk

Downloaden van het cursusmateriaal

Na het uitpakken is een map websitesmetstijl aangemaakt met de submappen apollo, sjablonen en terschelling.

Een editor kiezen

Voor het maken van de pagina's van de website heb je een editor van platte tekst (=tekst zonder opmaak) nodig. Twee goede gratis editors zijn Notepad++ en Visual Studio Code. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Notepad++

Ik gebruik Notepad++. Het is een prima programma. Het bestaat al lang, wordt veel gebruikt en wordt goed onderhouden.
De taal van menu en hulpteksten kan worden ingesteld, ook in het Nederlands. Een nadeel: het is alleen beschikbaar voor Windows, niet voor Apple- of Linux computers.

Visual Studio Code

Sinds enkele jaren is er Visual Studio Code, vaak afgekort tot VSC, een gratis editor van Microsoft. Een prima programma dat geschikt is voor Windows, Linux en Mac-OS. Een nadeeltje: het programma is engelstalig.
Naast de volledige versie, die geïnstalleerd moet worden is er een iets eenvoudiger webversie die je simpel start door naar de website https://vscode.dev/ te gaan.

Het is er in een webversie en een wat uitgebreidere volledige versie.
De webversie hoeft niet geïnstalleerd: ga naar de website https://vscode.dev/ om de editor te starten. Dat werkt voor Apple computers, computers met Windows en computers met Linux.
Een nadeeltje: de menu en hulpteksten zijn alleen in het Engels

Andere editors

Heb je al een andere editor op je computer staan, bv. HTML-kit? Dan hoef je Notepad++ of Visual Studio Code niet te installeren.

Gebruik echter liever geen Kladblok/Notepad, NVU of KompoZer.
Kladblok/Notepad heeft te weinig mogelijkheden;
NVU en KompoZer zijn verouderd en worden niet meer onderhouden. Ze kunnen niet goed omgaan met de nieuwe tags van HTML5 en erger: ze veranderen bij het opslaan soms de code die je hebt ingetikt.

Opmerking

Editors zetten de codes in een kleurtje, zodat die opvallen.
In de cursus worden de codes getoond in de (standaard) kleuren van Notepad++. Gebruik je een andere editor of een ander kleurenschema van Notepad++ dan zien de kleuren er bij jou wat anders uit. Dat is overigens geen enkel bezwaar.

Let op

Let bij het downloaden van software op dat je geen extra programma's installeert die je eigenlijk niet wilt. Soms is er in de installatieprocedure een scherm waarin een of meer extra programma's staan aangevinkt.

Als je zonder op te letten op OK of Volgende klikt, wordt zo'n programma meegeïnstalleerd. Vaak gaat het om een programma waar je niets aan hebt, of dat zelfs irritant of schadelijk is.

Goed opletten en dergelijke vinkjes weghalen.

Verder

Heb je het cursusmateriaal gedownload en uitgepakt; en heb je een editor geïnstalleerd?

Klik dan hieronder op of in de menubalk rechts op .