Websites met stijl

Naslag: audio/video-elementen

Op dit naslagblad:

Het element audio

Functie

Met het element audio kunnen geluidsbestanden worden afgespeeld. In principe kunnen de volgende bestandstypen worden afgespeeld: mp3, ogg, wave.
Helaas wordt niet elk bestandstype door alle browsers ondersteund.

Vorm

Om een audiobestand af te spelen is behalve het element audio ook het element source nodig. Het onderstaande voorbeeld geeft aan hoe dit gaat: audio-voorbeeld 1: afspelen audiobestand: <audio controls> <source src="img/mijn-audiobestand.mp3" type="audio/mpeg">
Dit audiobestand kan niet worden afgespeeld. Sorry!
</audio>

Toelichting

Het audio-element: attributen

Het audio element kent een aantal speciale attributen. Het zijn allemaal attributen zonder waarde.
(Is het attribuut aanwezig, dan is de eigenschap ingeschakeld; is het attribuut afwezig, dan is die eigenschap uitgeschakeld)

Opmerkingen

Hoe je de kans vergroot dat een geluidbestand kan worden afgespeeld

Omdat de verschillende geluidstypen niet door alle browsers worden ondersteund, bestaat de kans dat je geluidsbestand niet is af te spelen op sommige computers. Je kan de kans dat een audio kan worden afgespeeld vergroten door het bestand te converteren naar alle ondersteunde audio-formaten: mp3, ogg en wav.

Daarvoor zijn talloze gratis conversie programma's te vinden op internet. Zoek op 'audio convertor' of 'free audio convertor'.
Je zou bijvoorbeeld online-audio-converter.com kunnen proberen. Daarmee kan je audio-bestanden online omzetten, zonder dat je een programma hoeft te downloaden en installeren. (Volgens mij is de website safe, maar ik kan uiteraard geen garantie geven.)

Stel dat je je audio-bestand hebt geconverteerd tot mijn-audioprogramma.mp3, mijn-audioprogramma.ogg en mijn-audioprogramma.wav, dan kun je die als volgt allemaal in het audio-element plaatsen: audio-voorbeeld 2: alternative audiobestanden: <audio controls> <source src="img/mijn-audiobestand.mp3" type="audio/mpeg">
<source src="img/mijn-audiobestand.ogg" type="audio/ogg">
<source src="img/mijn-audiobestand.wav" type="audio/wav">
Dit audiobestand kan niet worden afgespeeld.
</audio>
De browser kiest nu een van de drie aangeboden bestanden. En alleen als geen van de 3 formaten wordt ondersteund komt de medeling 'Dit audiobestand kan niet worden afgespeeld' in beeld.

Het element video

Functie

Met het element video kunnen fimpje/videos worden afgespeeld. In principe kunnen de volgende bestandstypen worden afgespeeld: mp4, ogg, WebM.
Helaas wordt niet elk bestandstype door alle browsers ondersteund.

Vorm

Om een videobestand af te spelen is behalve het element audio ook het element source nodig. Het onderstaande voorbeeld geeft aan hoe dit gaat: Video-voorbeeld 1 : afspelen videobestand: <video controls> <source src="img/mijn-video.mp4" type="video/mp4">
Deze video kan niet worden afgespeeld. Sorry!
</video>

Toelichting

De attributen autoplay, controls, loop, muted

Het video element kent een aantal speciale attributen zonder waarde.
(Is het attribuut aanwezig, dan is de eigenschap ingeschakeld; is het attribuut afwezig, dan is die eigenschap uitgeschakeld)

Opmerking

De attributen height en width

Met de attributen height en width kan je de afmetingen van de video instellen.

Hoe je de kans vergroot dat een video kan worden afgespeeld

Omdat de verschillende video typen niet door alle browsers worden ondersteund, bestaat de kans dat je video niet is af te spelen op sommige computers. Je kan die kans dat een video kan worden afgespeeld vergroten door het bestand te converteren naar alle formaten die worden ondersteund: mp4, ogg en WebM.

Daarvoor zijn talloze gratis conversie programma's te vinden op internet. Zoek op 'audio convertor' of 'free audio convertor'.
Je zou bijvoorbeeld onlinevideoconverter.com/nl kunnen proberen. Daarmee kan je video-bestanden online omzetten, zonder dat je een programma hoeft te downloaden en installeren. (Volgens mij is de website safe, maar ik kan uiteraard geen garantie geven.

Stel dat je je audio-bestand hebt geconverteerd tot mijn-audioprogramma.mp3, mijn-audioprogramma.ogg en mijn-audioprogramma.wav, dan kun je die als volgt allemaal in het audio-element plaatsen: video-voorbeeld 2: alternative videobestanden: <video controls> <source src="img/mijn-video.mp4" type="video/mp4">
<source src="img/mijn-video.ogg" type="video/ogg">
Deze video kan niet worden afgespeeld.
</video>
De browser kiest nu een van de drie aangeboden bestanden. En alleen als geen van de 3 formaten wordt ondersteund komt de medeling 'Dee video kan niet worden afgespeeld' in beeld.

Het element source

Het element source staat altijd binnen een element audo of een element video. Het heeft één verplicht attribuut src, met de URL van het audio- of video-bestand dat moet worden afgespeeld. Voorbeeld:

<source src="ing/mijn-video.mp4"> Zie hierboven bij audio en video.